Data en visualisatie

19 maar jl. was het weer zo ver. De gemeenteraadsverkiezingen van 2014 stonden voor de deur. De editie van 2014 zou een verplaatsing worden van de grote partijen (VVD, CDA, PVDA) naar de lokale partijen en de oppositie. Wat voorspelt werd, geschiedde. Grote winnaar in het geheel was D66. Maar ook de lokale partijen hebben over heel Nederland enorm veel winst geboekt ten op zichtte van 2010. Daar waar de regerende partijen het de afgelopen jaren in de landelijke politiek niet hebben waar kunnen maken, roken de oppositiepartijen hun kans schoon. Deze kans is klaarblijkelijk met beide handen aangegrepen.

Als jong inwoner van de gemeente Utrecht met erg veel belangen in het studentenleven leek voor mij de keuze voor Student en Starter een meer de logische. Maar na het bekijken van het programma en de verkiezingslijst ben ik daar vanaf gestapt. Het was een partij die opkwam voor de belangen waar nu problemen over zijn. Er was geen lange termijn opgenomen in hun visie. Natuurlijk zie ik graag dat er meer gratis fietsenstallingen komen en wil ik ook dat er meer horeca gelegenheden zijn. Maar dat is niet de manier om grote problemen aan te pakken.

Een partij die in 1966 ook voor de problemen op dat moment in opspraak kwam is D66. Na de aanstelling van Alexander Pechtold, heeft deze partij altijd wel indruk op mij weten te maken. En zo nu ook. Ook al staat Dhr. Pechtold niet aan het roer in Utrecht, hij drukt wel degelijk zijn stempel op de regionale politiek. En de cijfers liegen er niet om. Met klinkende cijfers heeft D66 een verpletterende overwinning geboekt en staan ze aan het roer in, onder andere, de gemeente Utrecht. In de hierna volgende grafiek is de voorlopige uitslag van 2014 schematisch weergegeven in vergelijking tot 2010.

 Image

Wat mij meteen opvalt zijn de kleuren. De roodtinten zijn identiteit aan de huisstyle van de website van de gemeente Utrecht. Verder is het een duidelijke overzichtelijke grafiek waar weinig anders aan kan worden geïnterpreteerd dan wat er staat. Een meer voor de hand liggende uitwerking van de gegevens zou een liggend grafiek zijn.

Ten grondslag ligt de manier waarop de lezer kijken naar de grafiek. Hoe interpreteert deze de informatie en hoe ervaart deze de weergave. Met een duidelijke legenda zal je misvattingen altijd kunnen oplossen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s