Identiteit

Een paar weken geleden was het alweer zo ver. Carnaval werd gevierd in Nederland. Dit feest, voornamelijk gevierd onder de rivieren, vindt zijn oorsprong in het Katholicisme. Het is een feest dat wordt gevierd in de drie dagen voorafgaand aan Aswoensdag. Het feest wordt gevierd om de 40 dagen vastenperiode die er op volgen in te luiden en duurt  van zondag tot dinsdag. Het feest staat, zoals wij dat vandaag de dag kennen, bekend om zijn vele excessen. Er wordt veel gedronken en veel gefeest. Mensen vanuit heel het land strijken neer in het zuiden van Nederland om daar in een verkleedpak in elk geval één avond mee te pakken van het feest.

Inmiddels is de gelovige achtergrond van het feest niet meer de prioriteit en vieren mensen het feest vooral. De steden worden omgetoverd en versierd. Sommige steden krijgen andere bestuurders in de vorm van een prins carnaval en de raad van elf. Maar de meest bekende van al deze tradities vind plaats in Den Bosch. Wanneer je een Noordeling of Randstedeling vraagt naar Carnaval zal je als snel de naam Oeteldonk horen. Dat is de naam die Den Bosch draagt ten tijde van carnaval.

 Image

De naam vindt zijn oorsprong aan het einde van de 19e eeuw. Toen vanuit de gemeente veel beklag was over de excessen die voortkwamen uit de carnavalsfeesten. Doen ook de bisschop zich ermee begon te bemoeien om het feest te verbieden, kwamen de Bosschenaren uit de gegoede middenstand in opstand. Het idee was, dat door het veranderen van de naam, iedereen gelijk werd getrokken. Niemand was beter of minder dan de ander. Dit werd gedaan door iedereen in zelfde kledij te hijsen. Iedereen kreeg een boerenkiel aan.

 Image

Vandaag de dag zijn deze tradities er nog steeds en zijn ze wereld beroemd in Nederland. Iedereen herkend de driekleurenvlag van Oeteldonk, rood-wit-geel. Ook de boerenkiel met de verschillende batches van cafés en feesten zijn bekend. De rood-wit-gele sjaals en handschoen maken het geheel verder af. De naam Oeteldonk is een begrip geworden dat gelijk staat aan carnaval in heel Nederland voor veel mensen. Veel mensen noemen Den Bosch en Oeteldonk in een adem. Het is waarlijk de identiteit van Den Bosch geworden. Niet alleen met Carnaval, maar ook zeker daarbuiten.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s