Visuele cultuur

Moet je alles geloven wat je ziet? Is het tegenwoordig nog zo dat zelfs de beelden die we waarnemen los van alle media onbewerkt zijn? Het zijn discussie punten waar lang over gepraat kan worden maar wat vinden we nou eigenlijk zelf. Geloven we de beelden die we zijn of nemen we ze maar gewoon aan omdat er toch niks anders meer wordt gemaakt.

Een mooi voorbeeld zijn de geretoucheerde foto’s van topmodellen. Overal op internet kan men artikelen of filmpjes vinden over doorsnee vrouwen die met behulp van Photoshop worden omgetoverd tot een fotomodel die recht van de catwalk van Victoria Secret lijkt geplukt.
Het is een vorm van verraad of bedrog. Het zijn beelden die niet overeenkomen met de werkelijkheid, maar zo worden gemarket dat ze wel voor waarheid worden aangenomen. Het lijkt er zelfs op dat foto’s niet meer onbewerkt gepubliceerd kunnen worden. Want zelfs al probeer je een stilleven te fotograferen, kan het altijd zijn dat er iets ongewenst op de foto eindigt. Het is eerder regel dan uitzondering en het lijkt erop dat fotograven afhankelijk aan het raken zijn van deze software.

Image

Wat dacht u van de eeuwen oude kunst der presentatie. Sinds wanneer is het niet meer genoeg om een papiertje met een afbeelding rond te laten gaan en daar wat over te vertellen? Waarom kunnen we niet met zijn allen in een ruimte zitten, kijken naar een schilderij en daar over praten. Zonder presentatieprogramma’s als Powerpoint, PreZi en Keynote zijn we nergens meer. Vraag een willekeurig persoon een presentatie te geven, en geheid zeker komt een van de vorige drie genoemde programma’s daarin terug. 

Image

Het is natuurlijk niet raar dat naarmate de technologie vordert de mens meer afhankelijk gaat raken van die technologie. Waarom zouden we het anders uitvinden? De verplaatsing van paard en wagen naar auto, vaste telefoon naar gsm. Het zijn slechts grepen uit een lange historie van uitvindingen waar van we nu zeker weten niet meer zonder te kunnen. Het moment dreigt er aan te komen dat we ook daadwerkelijk niet meer zonder kunnen. De oplossing zit hem in de concurrentie of het kudde gedrag waar de mens zo goed in is. Als er een stopt, zal de rest volgen.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s