Simiotiek en beeldtaal

Met veel machtsvertoon en bravoure werd het aangekondigt en gefilmd. Joaquin Guzman beter bekend als “El Chapo” is opgepakt. Deze man staat bekend als misschien wel de grootste drugsbaas ooit in de geschiedenis. Het nieuws werd snel verspreid. Op CNN waren beelden te zien van een man die met gebogen hoofd in de boeien was geslagen. Even stonden de mannen stil die hem hadden ingerekend voor de camera’s om te laten zien wie de baas is.

Image

De foto’s in de kranten lieten duidelijk zien dat de Mexicanen en Amerikanen hebben gewonnen van het drugskartel. Maar wat zien we nou echt? Op de foto is duidelijk het gezicht te zien van El Chapo. De man heeft een beetje een gebogen houding en iets wat zielig blik in zijn ogen. Het laat om de een of andere manier zien dat er een man is gevallen. Een groots man wel te verstaan. De mariniers er om heen hebben doeken voor hun gelaat zodat zij onherkenbaar gefotografeerd kunnen worden. De foto is een waar spel van laten zien wie de baas is. (AP, Trouw, 2014)

Een andere foto laat ons zien hoe de foto tot stand is gekomen. Waar de onoplettende kijker misschien zou denken dat de foto die in alle media is gebruikt misschien een toevalstreffer is geweest. Bewijst de andere foto het tegendeel. El Chapo wordt vervoerd van de legerbasis naar het vliegtuig. Hij wordt helemaal niet opgewacht door rijen pers. Maar er wordt een duidelijk gezocht naar het perfecte plaatje om te laten zien wie de grote man is. (Jamín Adrían, Demontix, 2014)

Image

Dit schouwspel van manipulatie is niet geheel onbekend. Al in de tijdens de Tweede Wereldoorlog voegden fotografen iets aan een foto toe of lieten het weg om de kijker ergens van te overtuigen. Het ensceneren van foto’s laat in dit geval zien wat de marine wil. Zij willen uit de voeten komen als winnaars. De mannen die de grote maffiabaas hebben gepakt. Terwijl de kijker juist zou denken dat verschillende persbureaus iemand toevallig de foto heeft geschoten.

 

Hoe machtigste drugsbaas ter wereld werd opgepakt: Trouw. (2014, 23 februari). Geraadpleegd op 23 februari 2014, van http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3602094/2014/02/23/Hoe-machtigste-drugsbaas-ter-wereld-werd-opgepakt.dhtml

Mexican Government confirms capture of drug lord “El Chapo” Guzman: Demotix. (2014, 22 februari). Geraadpleegd op 23 februari 2014, van http://www.demotix.com/news/3996603/mexican-government-confirms-capture-drug-lord-el-chapo-guzman#media-3996722

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s