McLuhan en de drone

Tien jaar geleden kon je het je bijna niet voorstellen. Op een zolder kamertje in Drenthe een vliegtuig besturen dat de drukte op straat in Tilburg filmt en doorstuurt. Maar niks is minder waar. De drone heeft onlangs zijn intrede gedaan in de huidige maatschappij en neemt het werk van piloten over. Kleine onbemande vliegtuigjes kunnen over grote afstanden bestuurd worden en beeldmateriaal verzamelen. Een uitvinding die verschillende ethische vraagstukken met zich mee brengt.

Image

In december van het afgelopen jaar, kwam het AD met een artikel naar buiten. Dat een Amerikaanse soldaat vanaf de basis in Amerika 1626 vijanden dode met een drone. Duizenden kilometers verderop zat de man (Brandon Bryant) veilig in een soort computerlokaal, kijkend naar een schermpje, en “spelend” met een joystick opdrachten uit te voeren om mensen te vermoorden. (Martijn van Beeten, AD, 2013)

Maar ook in Nederland zijn de drones actief. Weliswaar op een totaal andere manier, maar ook negatief in het nieuws. De drones werden hier namelijk ingezet door het lifestyle magazine quote om foto’s te maken van mensen hun huizen in Wassenaar. Deze actie viel totaal niet goed bij de bewoners van de bewuste villa’s. Een inbreuk op de privacy werd het gevonden. (Anouk Mentink, AD, 2013)

Volgens de extension thesis van McLuhan zou de drone het ultieme verlengstuk zijn van de mens. Deze theorie vertelt ons namelijk dat media geen los staande apparaten zijn, maar een verlengstuk van het menselijk lichaam en haar zintuigen. Met de drone verleng je letterlijk je zicht tot duizenden kilometers verderop.

Image

De vraag die wij ons hierbij moeten stellen is of dat wel noodzakelijk is. Het lijkt er namelijk op dat de drone vandaag de dag slechts wordt gebruikt voor negatieve doeleinden. Het bespieden van andere mensen, hoewel voor juiste doeleinden, blijft in breuk op de privacy. Wetende dat je te allen tijde kan worden bekeken en gefilmd is een gevoel dat veel mensen als naar beschouwen en ervaren. Wat mij betreft mogen we allemaal een stapje terug doen. De tijd zonder mobiele telefoon wordt door velen als prettiger ervaren en misschien was dat ook wel zo.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s